Przepis na sos tzatziki jest bardzo prosty w przygotowaniu i zajmuje zaledwie kilka minut. Jest pikantny, kremowy i pyszny, świetnie komponuje się z gyrosem, grillowanymi warzywami i sałatką grecką. Sos można przechowywać w lodówce do 5 dni.
Aby zrobić tzatziki, połącz jogurt grecki, starty czosnek i oliwę z oliwek. Dodaj sok z cytryny i koperek, a następnie dopraw solą i pieprzem. Odstaw do lodówki na co najmniej dwie godziny, aby zgęstniał. Podawaj z ulubionymi warzywami lub chipsami pita.
Zanim zaczniesz robić sos tzatziki, musisz przekroić ogórki na pół i usunąć z nich pestki. Ten krok jest ważny, ponieważ dzięki niemu sos nie będzie wodnisty i rzadki. Użycie tarki pudełkowej z dużymi otworami pozwoli Ci łatwo zetrzeć ogórek na tarce i usunąć nasiona. Ten krok sprawi, że sos będzie bardziej chrupiący i kremowy.
Gdy już odcedzisz jogurt, możesz zacząć kompletować resztę składników. Aby zrobić tzatziki, będziesz potrzebować dwóch kubków zwykłego jogurtu greckiego. Następnie będziesz potrzebować dużego prostokątnego kawałka szachownicy lub durszlaka. Umieść durszlak lub miskę w lodówce i pozwól mu odsączyć się przez pół godziny.
Innym łatwym sposobem na zrobienie tzatziki jest zastąpienie kwaśnej śmietany jogurtem. Zamiast używać jogurtu greckiego, możesz użyć dowolnego rodzaju niearomatyzowanego jogurtu wegańskiego. Należy jednak spróbować użyć gęstszego rodzaju jogurtu. Najlepiej też użyć ogórków angielskich lub „bezłupinowych”. Możesz również zastąpić koperek miętą lub świeżą miętą. Przed podaniem skrop sos dobrą oliwą z oliwek.
Choć najświeższy sos tzatziki jest najlepszy, gdy podaje się go w ciągu jednego dnia, możesz go zamrozić do późniejszego wykorzystania. Jeśli chcesz go zamrozić, upewnij się, że przechowujesz go w szczelnym pojemniku. Możesz go przechowywać przez dwa do czterech dni.
Sos Tzatziki to tradycyjny grecki dip na bazie ogórka i jogurtu, który może pasować do wielu potraw. Jest łatwy w przygotowaniu i wykorzystuje kilka prostych składników. Aby rozpocząć przygotowywanie sosu, musisz drobno posiekać ogórki, posypać je solą i pozostawić na 15 minut do odsączenia. Następnie wymieszaj jogurt grecki z koperkiem i oliwą z oliwek. Połącz oba składniki, aż sos będzie gładki i kremowy.
Możesz podawać tzatziki z różnymi greckimi potrawami, w tym gyrosem i falafelami. Możesz go również używać jako sosu do sałatek. Dobrze komponuje się z grillowanym kurczakiem souvlaki i opiekanymi chlebkami pita. Może być również stosowany jako dip do kanapek i pieczonych ziemniaków.
Upewnij się, że mieszasz swój sos tzatziki przed podaniem, aby zapobiec jego zepsuciu. W lodówce wytrzymuje kilka dni, ale najlepszym sposobem na jego przechowywanie jest użycie świeżego greckiego jogurtu. Utrzyma się dłużej, jeśli będziesz go przechowywać w szczelnym pojemniku.
Podobne tematy
Zostaw Odpowiedź