Jak zrobić ziemniaki pieczone w piekarniku

W piekarniku ziemniaki można przygotować na wiele sposobów. Aby uzyskać puszysty, chrupiący wygląd zewnętrzny, ziemniaki powinny być pokryte olejem lub tłuszczem. Idaho Potato Commission sugeruje, aby przed pieczeniem natrzeć ziemniaki olejem lub tłuszczem. Pozwoli to utrzymać niską wilgotność ziemniaków i pomoże zapobiec wybuchom. Skórka będzie również chrupiąca i ciemna, co sprawi, że ziemniak będzie wyglądał bardziej atrakcyjnie. Jeśli jednak nie jesteś pewien, która metoda sprawdzi się najlepiej, skorzystaj z tych podstawowych wskazówek:

Po opłukaniu dokładnie umyj i osusz ziemniaki. Dopraw je obficie solą koszerną i oliwą z oliwek. Nakłuj ziemniaki widelcem i ułóż je na blasze do pieczenia. Posmaruj ziemniaki oliwą, a następnie piecz, aż zmiękną, ale nadal będą miękkie w środku. W zależności od wielkości ziemniaków, ten etap może zająć od 45 minut do godziny. Jeśli używasz mikrofalówki, pamiętaj, aby nie stłoczyć ziemniaków.

Najpierw pokrój ziemniaki wzdłuż. Umieść je przekrojoną stroną do dołu. Dodaj do ziemniaków niewielką ilość oliwy z oliwek i posyp solą. Następnie umieść je przeciętą stroną w dół na blasze do pieczenia. Po 45 minutach do godziny, przewróć ziemniaki szczypcami i piecz przez kolejne 15 minut. Ziemniaki są gotowe, gdy można je łatwo przebić widelcem. Aby mieć pewność, że są miękkie i soczyste, przekrój je na pół lub na ćwiartki.

Wybierając ziemniaki, dokładnie je umyj, ale nie obieraj. Nie musisz usuwać ich oczek, choć pomoże to w szybszym pieczeniu. Kiedy są już czyste, możesz nałożyć na nie niewielką ilość oliwy z oliwek lub natłuścić je rękami. Upewnij się, że ziemniak jest możliwy do nakłucia nożem, aby pozwolić parze uciec. Następnie umieść ziemniaki na stojaku piekarnika w temperaturze 325degF.

Po wybraniu swojego ulubionego przepisu na ziemniaki, dopraw je solą i pieprzem. Zwykły czarny pieprz działa dobrze. Słodka papryka może również pomóc w doprawieniu ziemniaków. Aby uzyskać pikantne wykończenie, spróbuj użyć słodkiej papryki. Czerwony kolor jest wskaźnikiem właściwego doprawienia. Po dodaniu soli i pieprzu, ziemniaki powinny wyglądać idealnie chrupko i smakować wyśmienicie. Jeśli lubisz swoje ziemniaki gorące i pikantne, spróbuj dodać szczyptę pieprzu cayenne, too.

Po rozgrzaniu piekarnika, przygotuj ziemniaki. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, wybierz ziemniaki, które są z odmiany russet. Powinny one mieć jak największą średnicę. Posmaruj ziemniaki masłem i posyp solą i pieprzem, jeśli chcesz. Jeśli chcesz, aby były bardziej puszyste, pokrój je w kliny. Upewnij się, że ziemniaki są chrupiące z zewnątrz i puszyste w środku. Rodzaj ziemniaka nie ma większego znaczenia, choć niektóre rodzaje sprawdzają się lepiej niż inne.

Do ziemniaków możesz dodać opcjonalnie czosnek. Czosnek podczas pieczenia skarmelizuje się i zmieni kolor na słodki. Możesz również dodać oliwę z oliwek i sól. Sól i pieprz to tradycyjne przyprawy, ale zioła takie jak tymianek i pietruszka sprawią, że będą jeszcze smaczniejsze. Możesz użyć innych ziół zamiast rozmarynu, jeśli wolisz. Pamiętaj tylko, aby obficie skropić je masłem, aby podać je z najlepszym smakiem. Dzięki temu ziemniaki staną się jeszcze bardziej aromatyczne.

Podobne tematy

Zostaw Odpowiedź

Zostaw Odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *