Jak zrobić nalewkę z głogu

Jeśli jesteś ciekawy jak zrobić nalewkę z głogu, to trafiłeś we właściwe miejsce. Kwitnące wierzchołki głogu są w pełnym rozkwicie około połowy maja i możesz je wykorzystać do zrobienia nalewki. Zarówno liście jak i kwiaty są jadalne i pyszne. Będziemy mówić zarówno o głogu, jak i o jego nalewce. W tym artykule dowiesz się, jak zrobić nalewkę z głogu i korzystać z jej dobrodziejstw.

Głóg jest jedną z najstarszych roślin znanych ze swoich właściwości leczniczych. Działa przeciwzapalnie, wzmacnia odporność i ma ogólne działanie poprawiające samopoczucie. Robienie nalewki z głogu jest doskonałym sposobem na zachowanie leczniczych korzyści tej rośliny. Przygotowanie i nauka robienia własnych nalewek jest doskonałym sposobem na zapewnienie, że masz je pod ręką na wypadek nieuniknionej katastrofy hits.

Gdy jesteś gotowy, aby zrobić własną nalewkę z jagód głogu, potrzebujesz trochę jagód, trochę wody i trochę alkoholu. Jeśli nie używasz alkoholu, możesz zastąpić glicerynę octem, który jest nieco słodszy. Prosty przepis na nalewkę z jagód głogu wykorzystuje ocet jabłkowy i glicerynę w takich samych proporcjach jak alkohol. To doskonały napój na gorące dni lub do delektowania się nim w gorące dni.

Innym ziołem, które jest przydatne w leczeniu nadciśnienia jest głóg. Zioło to ma kilka właściwości, które wspierają zdrowie serca, takie jak poprawa krążenia krwi i wzmocnienie tętnic. Uspokaja również umysł i jest przydatny do oczyszczania umysłu. Ten przepis na nalewkę jest oparty na przepisie na większą skalę podanym w naszym kursie. Nie jest on przeznaczony do użytku osobistego, ale do celów dydaktycznych. Zioło to jest skuteczne w przypadku wielu schorzeń, w tym nadciśnienia.

Aby zrobić nalewkę z głogu, możesz kupić świeże jagody głogu lub zebrać je samodzielnie. Pamiętaj tylko, aby owoce i kwiaty trzymać poza zasięgiem dzieci, gdyż mogą mieć kolce. Po zebraniu jagód możesz je rozgnieść, aby zrobić przecier, rozcierając jagody między dwiema szklankami alkoholu i wlewając przecier do szklanki.

Aby zrobić nalewkę z głogu, będziesz potrzebować jagód gatunku Crataegus. Jagody będą miały głęboki czerwony lub prawie purpurowy kolor, a ich konsystencja będzie ziarnista. Jagody muszą być zbierane krótko po tym, jak osiągną szczyt koloru, ponieważ przejrzałe jagody tracą swoje żywe kolory i nie będą skuteczne w tworzeniu eliksiru.

Możesz również przygotować herbatę z jagód głogu, galaretki i syropy. Jagody są słodkie i cierpkie, nadają się do jedzenia. Oprócz robienia nalewek, głogu można używać do robienia herbaty, pieczenia smakołyków, a nawet fermentować w koktajlach. Głóg jest doskonałym wyborem dla toników serca, ale należy skonsultować się z lekarzem najpierw przed podjęciem jakiegokolwiek suplementu lub syropu głogu.

Po zebraniu wszystkich niezbędnych składników, trzeba będzie je przetworzyć. Użycie worka do galaretki lub serownicy pomoże Ci odcedzić sok. Powinieneś uzyskać około 2 filiżanek soku. Teraz możesz go wymieszać z cukrem i sokiem z cytryny. Następnie mieszaninę należy gotować przez 10 minut. Proces ten jest prosty i nie wymaga żadnego specjalnego sprzętu. Jest również bezpieczny w użyciu długoterminowym, jeśli dokładnie przestrzegasz instrukcji.

Podobne tematy

Zostaw Odpowiedź

Zostaw Odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *