Jak zrobić kurczaka jerka krok po kroku w domu

Dowiedz się, jak zrobić kurczaka jerk w domu, postępując zgodnie z tym przepisem krok po kroku. Jerk to pikantny sos barbecue, który łączy w sobie sos sojowy, brązowy cukier, przyprawy takie jak cynamon i gałka muszkatołowa oraz wodę. Możesz użyć tej mieszanki do pokrycia kurczaka w marynacie jerk, a następnie grillować lub piec go jak zwykle. Aby uzyskać dodatkowy pikantny smak, spróbuj połączyć go z sosem sojowym i ketchupem.

Aby zrobić kurczaka jerk, wybierz raczej ciemne mięso niż białe. Ciemne mięso jest delikatniejsze i bardziej aromatyczne. Ma również zaletę bycia z kością, więc może wytrzymać smaki marynaty dłużej. Wybierz również kurczaka z ciemnego mięsa, ponieważ jest ono bogatsze w smak i może wytrzymać działanie marynaty. Bone-in udka kurczaka i drumsticks są najlepsze cięcia do wykorzystania dla jerk chicken.

Dla pikantnego kurczaka jerk, dodać pikantne przyprawy jak gałka muszkatołowa i cynamon w proszku. Suszony tymianek jest kolejną alternatywą, ale świeży tymianek działa lepiej. Aby zrobić kurczaka jerk, pocieraj mieszankę przypraw pod skórą kurczaka. Nie powinieneś długo marynować piersi z kurczaka bez kości. Zamiast tego, grilluj je na średnim ogniu przez co najmniej 30 minut, unikając nadmiernego marynowania.

Aby zrobić kurczaka jerk w domu, powinieneś skorzystać z grilla. Na Jamajce kurczak jest tradycyjnie wędzony nad węglami, a nie na ruszcie. Świeże drewno z drzewa pimento jest używane do pokrycia dołu jerk BBQ. Gotowanie kurczaka na grillu jest najlepszym sposobem na uzyskanie najbardziej autentycznego smaku. Po grillowaniu kurczak pozostanie wilgotny i soczysty.

Jeśli chcesz grillować kurczaka jerk w domu, możesz zdecydować się na przygotowanie go z wyprzedzeniem. Tylko upewnij się, aby odłożyć trochę dodatkowego czasu na odpoczynek. Kurczak powinien odpoczywać przez pięć do dziesięciu minut po ugotowaniu, ponieważ straci swoje soki, jeśli zostanie natychmiast pokrojony. Oprócz odpoczynku, powinieneś oczyścić grill, aby uzyskać piękne znaki na grillu. Zapobiegnie to przywieraniu kurczaka do grilla.

Dla wyjątkowo pikantnego dania, możesz użyć czerwonej cebuli zamiast zielonej. Świeży imbir i czosnek zawsze będą smakować najlepiej, ale możesz też użyć sproszkowanych wersji. Świeży imbir i czosnek będą się ze sobą pięknie komponować i dodawać warstwę smaku. Jalapenos są bardzo ostre, ale możesz dostosować ich ciepło do własnego gustu. Jeśli dużo gotujesz, załóż rękawice!

Smak kurczaka jerk zabierze Twoje kubki smakowe w podróż na Karaiby. Ten pikantny i słodki grillowany kurczak jest często podawany z ryżem i salsą ananasową, a także z ryżem kokosowym i grillowanym ananasem lub salsą z mango. Jeśli jesteś nowy w gotowaniu jamajskich potraw, będziesz zaskoczony tym, jak łatwo i pysznie jest! A dzięki odpowiednim technikom, możesz mieć ją na swoim stole w krótkim czasie.

Pierwszym krokiem jest zamarynowanie kurczaka. Użyj marynaty, która jest wystarczająco gęsta, aby pokryć kurczaka. Możesz również zmniejszyć ilość brązowego cukru o połowę lub jedną trzecią. Tylko upewnij się, aby zmniejszyć płomienie do umiarkowanego ciepła, więc kurczak nie spalić. Marynowanie kurczaka nie powinno zająć więcej niż 12 godzin. Pozostała część marynaty jest idealna do zanurzenia.

Podobne tematy

Zostaw Odpowiedź

Zostaw Odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *