Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić kremową śmietanę, to trafiłeś we właściwe miejsce. Jest kilka rzeczy, o których należy pamiętać podczas ubijania śmietany: temperatura śmietany i prędkość miksera. W idealnej sytuacji ubicie śmietany do pożądanej konsystencji powinno zająć tylko kilka sekund. Dla większej łatwości możesz użyć miksera elektrycznego lub robota kuchennego z trzepaczkami. Ten przepis najlepiej sprawdza się w przypadku nadzień i polew do ciast.
Najpierw będziesz potrzebować średniej miski nadającej się do mikrofalówki. Podgrzej mleko i masło w 20-sekundowych odstępach, ale pamiętaj, aby nie dopuścić do zagotowania mleka! Kiedy mleko będzie już gotować się na wolnym ogniu, możesz dodać ekstrakt waniliowy lub migdałowy. Musisz również użyć cukru pudru, a nie zwykłego cukru granulowanego. Następnie, będziesz chciał ubić śmietanę, aż będzie gęsta i kremowa.
Trzymanie śmietany w lodówce pomoże jej szybciej się ubić i stworzyć najlżejszą teksturę. Chociaż lekko ciepła śmietana może również działać, nie jest uważana za bitą śmietanę. Najlepiej jest również używać misek i ubijaczek z hartowanego szkła, ponieważ lepiej zachowują one niską temperaturę. Kolejną pomocną wskazówką jest użycie czterokomorowej miarki do płynów, która jest najbardziej odpowiednia do ubijania śmietany.
Możesz dodać dodatkowe zioła i aromaty, aby Twoja śmietana była wyjątkowo smaczna. Należy jednak pamiętać, że dodanie aromatów może wpłynąć na trwałość serka śmietankowego. Zalecane są naturalne aromaty, takie jak czosnek w proszku i suszone zioła. Po przygotowaniu, przechowuj w lodówce do 7 dni lub zamroź do późniejszego wykorzystania. Jedynym minusem zamrażania jest to, że stanie się kruchy.
Bitą śmietanę można przechowywać w lodówce przez dzień lub dwa po jej wykonaniu. Jeśli jednak pozostanie zbyt długo, zmniejszy swoją objętość. Zawsze możesz ją ponownie ubić lub udekorować po schłodzeniu. Podczas robienia bitej śmietany, upewnij się, że nie mieszasz jej zbyt mocno, ponieważ może się zsiadać lub zamieniać w masło.
Alternatywnie, możesz połączyć niewielką ilość maślanki ze śmietaną i pozwolić mieszance siedzieć w lodówce do 12 godzin. Ta metoda może zająć nieco więcej czasu, ale pozwoli uzyskać bardziej gęsty, pikantny krem. Ilość maślanki w kremie nie ma większego znaczenia, ale jeśli użyjesz więcej maślanki, krem szybciej zgęstnieje i będzie lepiej smakował.
Luksusowy sos śmietanowy może uczynić zwykłe dania luksusowymi. Jest podobny do tradycyjnego białego sosu, ale ma bogatszy smak i jest bardzo uniwersalny. Aby uzyskać dodatkowy smak, dodaj odrobinę chardonnay, wytrawnego białego wina lub parmezanu. Następnie użyj kremowego sosu, aby wzbogacić swój makaron, pizzę lub inne dania.
Podobne tematy
Zostaw Odpowiedź