Jedną z najważniejszych rzeczy, o których należy pamiętać podczas robienia klopsików, jest odpowiedni środek wiążący. Bez substancji wiążącej klopsiki nie utrzymają swojego kształtu, a bez tego składnika rozpadną się po ugotowaniu. Aby zapobiec rozpadaniu się klopsików, niezbędna jest substancja wiążąca, którą zazwyczaj stanowi mieszanka bułki tartej i jajka. Niektórzy zastępują jajko mlekiem, a inni po prostu dodają do mieszanki odrobinę pasty z mąki.
80% chuda wołowina jest idealna do miękkich klopsików. Ta wołowina sprawia, że znacznie zdrowsze klopsiki, które będą trzymać się razem podczas gotowania. Zamiast bułki tartej lub mąki, klopsiki są połączone jajkiem i bułką tartą. Aby klopsiki były wilgotne, nie należy przesadzać z ilością wody w mieszance. Aby tego uniknąć, użyj tylko jednego dużego jajka na dwa do trzech funtów mięsa. Możesz również użyć łyżeczki włoskiej przyprawy, jeśli jesteś bezglutenowy.
Jednym ze sposobów, aby zapobiec rozpadaniu się klopsików jest smażenie ich w sosie zamiast smażenia. To zapobiega ich przyklejaniu się i wychodzi równomiernie ugotowane i delikatne. Mają również tendencję do zachowania swojego smaku lepiej niż klopsiki, które są smażone. Kiedy przygotowujesz te klopsiki, pamiętaj, aby obficie je posolić. Upewnij się, że klopsiki są równomiernie usmażone – jeśli jedna strona będzie surowa, rozpadną się. Podobnie, jeśli gotujesz je w tłuszczu, nie dodawaj wszystkich naraz. Zamiast tego staraj się dodawać kilka naraz i zwijać każdy z nich w kulkę.
Innym sposobem na zrobienie klopsików, które się nie rozpadną, jest zrobienie ich z grubą powłoką z bułki tartej. Bułka tarta stanowi dobry środek wiążący i zapobiega wysychaniu klopsików podczas gotowania. Najlepiej dodać jej tylko tyle, aby klopsiki były twarde, ale nie przesadzaj! Kilka dodatkowych okruchów zepsuje teksturę klopsików, a zbyt mała ilość nie da oczekiwanego efektu wypełnienia. Możesz zastąpić bułkę tartą pokruszonymi ciasteczkami lub krakersami. Owies również działa dobrze.
Aby zrobić klopsiki, które nie rozpadną się, przygotuj swój sos pomidorowy z wyprzedzeniem. Podczas gdy sos pomidorowy się gotuje, przygotuj klopsiki. Po osiągnięciu przez nie temperatury 160 stopni Fahrenheita, umieść je w lodówce. Następnie delikatnie wymieszaj je z sosem. Ponieważ są jeszcze surowe, mogą się skleić, ale kiedy będziesz je gotować, nie rozpadną się.
Jeśli nie możesz znaleźć mielonego indyka, spróbuj użyć innych rodzajów mielonego mięsa. Mielony indyk zrobi lepsze klopsiki, jeśli będzie miał większą zawartość tłuszczu. Możesz również spróbować użyć zamienników jajek, takich jak maślanka lub zwykły jogurt. Jajka można również zastąpić zimnymi składnikami, takimi jak niesłodzony sos jabłkowy. Jeśli nie używasz jajek, możesz chcieć dodać do masy trochę więcej mleka lub jogurtu. Należy również pamiętać, że zbyt duża ilość bułki tartej spowoduje, że klopsiki się rozpadną.
Jeśli szukasz prostego sposobu na zrobienie klopsików, które się nie rozpadną, spróbuj użyć rąk. Ta metoda jest najszybszym sposobem na zrobienie klopsików, ponieważ pozwala na mieszanie składników w znacznie luźniejszy sposób. Aby ułatwić toczenie, zwilż dłonie wodą przed formowaniem klopsików. Zbyt ciasne upakowanie klopsików może wpłynąć na ich teksturę i sprawić, że staną się one łykowate. Aby tego uniknąć, rób klopsiki mniejsze, a będziesz mieć ich znacznie więcej przy tym samym wysiłku.
Podobne tematy
Zostaw Odpowiedź