Jak zrobić sos pomidorowy z koncentratu do pizzy

Aby uzyskać najlepsze rezultaty, użyj wysokiej jakości pasty pomidorowej wykonanej z zagęszczonego soku pomidorowego. Małe puszki pasty pomidorowej są w porządku. Możesz dodać od 1/4 do 1 szklanki płynu, aby stworzyć wybrany przez siebie sos. Konsystencja zależy od osobistych preferencji. Jeśli chcesz uzyskać gładszy sos, dodaj cukier lub inny słodzik. W przeciwnym razie, pozostaw sos bez żadnych słodzików. Dzięki temu kwasowość pomidorów będzie błyszczeć.

Świeże pomidory to kolejna doskonała opcja na sos do pizzy. Najpierw odsącz je z nadmiaru soku. Następnie posiekaj je lub rozgnieć. Użyj sita, aby je odcedzić. Świeże pomidory są pełne wilgoci, więc przecedź je przez sito przed użyciem. Unikaj zbytniego podgrzewania tych składników, ponieważ usunie to ich świeży smak i zmniejszy ich wartość odżywczą. Jeśli nie masz robota kuchennego lub blendera, możesz użyć patelni do chleba, aby szybko poddusić pomidory. Wlej sos na patelnię, rozprowadź go równomiernie i utrzymuj ciepło na niskim poziomie.

Jeśli wolisz ostrzejszy sos, możesz dodać płatki czerwonej papryki lub nasiona kopru włoskiego. Ewentualnie możesz zastąpić świeżą cebulę pół łyżeczki cebuli w proszku. Jeśli masz wrażliwość na allium, możesz również pominąć cebulę, ale może chcieć użyć więcej ziół. Zamiast koncentratu do pizzy można użyć świeżych lub puszkowanych pomidorów. Można również zastąpić cukier nektarem z agawy lub miodem dla słodszego smaku.

Można zagęścić sos, dodając składniki skrobiowe, takie jak mąka. Chociaż składniki skrobiowe dodają smaku, zawierają również kalorie i mogą przyczynić się do wzrostu wagi. Odpowiednim środkiem zagęszczającym jest skrobia kukurydziana. Jedna łyżeczka powinna zagęścić jedną filiżankę sosu pomidorowego. Upewnij się, że skrobia kukurydziana jest rozpuszczona w papkę. W ten sposób sos zachowa swoją kremową konsystencję i smak. Jest też kilka innych składników, które możesz dodać, aby uzyskać gęstszy sos.

Przed użyciem pasty pomidorowej do zrobienia sosu, powinieneś odcedzić nadmiar wody z pomidorów. Dodatkowa woda z pomidorów z puszki doda wodnistą konsystencję do Twojego sosu. W zależności od rodzaju pizzy, którą przygotowujesz, możesz użyć różnych past pomidorowych. Jeśli nie jesteś pewien, możesz kupić mniejsze porcje i spróbować ich później. Możesz również dodać suszone zioła do pasty pomidorowej.

Jeśli szukasz wygody, możesz użyć kupionego w sklepie sosu do pizzy. Ale należy pamiętać, że jakość, grubość i smak będą zależeć od rodzaju pomidora, którego używasz. Możesz przegapić najlepsze smaki i świeżość sosu pomidorowego. Używanie sosu domowej roboty zapewni Ci najświeższy i najbardziej aromatyczny smak, który będzie dostosowany do Twojego osobistego gustu. Możesz nawet zamrozić sos, aby użyć go później.

Kruszone pomidory różnią się znacznie jakością, a nie ma kontroli nad ich etykietowaniem. Niektóre mają kawałki, podczas gdy inne są puree. Podczas gdy zgniecione pomidory są wygodne dla szybko gotujących się sosów, przecier pomidorowy nie ma złożoności mniej przetworzonych produktów. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, używaj całych pomidorów bez skórki. Dadzą one najwyższą jakość i lepiej się psują niż pomidory rozgniecione lub pokrojone w kostkę.

Podobne tematy

Zostaw Odpowiedź

Zostaw Odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *