Możesz zrobić tę fajną uliczną przekąskę w domu dzięki tym prostym instrukcjom. Potrzebny będzie nóż szefa kuchni i deska do krojenia. Możesz zachować skórkę z ziemniaka lub obrać ją i pokroić wzdłuż. Po przecięciu ziemniaka na pół, trzymaj nóż i szpikulec na miejscu podczas obracania go.
Najpierw pokrój ziemniaki wzdłuż i cienko. Chcesz, aby miały około 2 milimetrów grubości. Możesz również pokroić je w paski o grubości nie większej niż 3 milimetry. Następnie włóż je do wrzącej wody na około 10 minut. Powinny być wiotkie, ale wciąż miękkie. Następnie zawiń je w suchy ręcznik kuchenny.
Następnie potrzebny będzie metalowy szpikulec. Użyj szpikulca, który ma co najmniej 10 cali długości. Szpikulec powinien być włożony wzdłuż do ziemniaka. Po wbiciu szpikulca, należy go przeciąć wzdłuż, aż dotknie środka ziemniaka. Następnie należy go skręcić, aż utworzy kształt spirali. Upewnij się, że spirale są równomiernie rozmieszczone, aby się nie rozpadły.
Oprócz smażonych ziemniaków, można również zrobić ziemniaki akordeonowe. Te ziemniaki mają taką samą chrupiącą warstwę zewnętrzną jak ziemniaki tornado, ale są pieczone zamiast smażone. Te ziemniaczane przekąski są nie tylko pyszne, ale są zdrowsze niż smażone wersje. W rezultacie są one idealne do przekąsek lub nawet do jedzenia na patyku. Ponadto możesz zrobić wiele innych przepisów na ziemniaki.
Następnie przygotuj mieszankę przyprawową. Połącz jedną trzecią filiżanki drobno startego parmezanu z dwoma łyżeczkami czosnku w proszku, wędzoną papryką, 1 łyżeczką soli koszernej i 1/4 łyżeczki płatków czerwonej papryki. Następnie posmaruj ziemniaki cienką warstwą oliwy z oliwek. Na koniec piecz przez 25 do 30 minut. Następnie udekoruj pietruszką.
Po namoczeniu szaszłyków w wodzie przez piętnaście do 20 minut, wymieszaj przyprawy z oliwą i posyp ziemniaczane spirale mieszanką. Następnie umieść spirale na blasze do pieczenia. Piecz spirale przez około 50 minut. Po upieczeniu można je posmarować ulubionym sosem barbecue lub musztardą w stylu Dijon.
Kolejną zabawną przekąską jest ziemniaczane tornado. Ten rodzaj ziemniaka jest nabijany na szpadki i krojony we wzór korkociągu. Ze względu na kształt często nazywa się je ziemniakami tornado. Ziemniaki tornado są trochę podobne do ziemniaków hasselback, ale jedyną różnicą jest to, że są one spiralne, a nie skręcone. Ten rodzaj ziemniaków gotuje się szybciej i jest bardziej chrupiący.
Podobne tematy
Zostaw Odpowiedź