Robienie wina z czerwonych winogron jest łatwe, pod warunkiem, że będziesz dokładnie przestrzegać wskazówek. Dodawanie cukru jest najczęstszym błędem. Musisz rozgnieść winogrona tłuczkiem do ziemniaków, aby uwolnić gorzkie aromaty. Jeśli nie masz tłuczka do ziemniaków, możesz je rozgnieść tupiąc. Każdego dnia upewnij się, że czapka jest na dole. Proces fermentacji powinien trwać co najmniej tydzień lub dwa, ale nie dłużej niż trzy dni.
Pierwszy, zbieraj winogrona i oddziel jagody od łodyg i skażonych jagód. Usuń wszelkie uszkodzone jagody lub spleśniałe kiście. Następnie zmiażdżyć winogrona i odcedzić pestki. Wlać sok do emaliowanego garnka. Proces ten jest czasochłonny, ale zapewni, że Twoje domowe wino będzie wysokiej jakości. Możesz również użyć plastikowych słoików przystosowanych do kontaktu z żywnością lub drewnianej beczki, aby zrobić wino w domu.
Przed przeniesieniem wina do słoika do ostatecznej fermentacji, usuń cały osad z dna tymczasowego pojemnika do przechowywania. Ten osad jest nazywany brutto lees i może wprowadzić off smaków do wina. Aby usunąć te nieprzyjemne smaki, przenieś osad do czystych i odkażonych karafek. Dodaj bakterie malolaktyczne do wina, gdy jest ono w połowie do dwóch trzecich sfermentowane. Czekając na gotowe wino, pamiętaj, aby oznaczyć je dla najlepszych wyników.
Następnie zbierz górną warstwę skórek winogron. Możesz użyć prasy lub wycisnąć rękami. Dzięki temu oddzielisz sok od osadu z miazgi. Następnie możesz przefiltrować sok przez gazę, aby usunąć zanieczyszczenia. Po tym procesie możesz zamrozić winogrona, aby ułatwić proces. Kiedy sok jest gotowy, czas na starzenie wina w słoiku ze stali nierdzewnej przez około tydzień.
Jeśli masz cierpliwość, aby czekać, możesz sam zrobić wino z czerwonych winogron. Możesz kupić komercyjne drożdże winiarskie. Jeśli jednak nie chcesz kupować drogich drożdży winiarskich, możesz zrobić własne, postępując zgodnie z poniższymi instrukcjami. Kluczową wskazówką do robienia wina jest to, aby nie myć winogron, ponieważ usunie to naturalne drożdże. Jeśli to zrobisz, możesz również dodać miód lub cukier jako fermentator. Miód jest doskonałą opcją dla słodszego wina.
Maceracja jest niezbędna w robieniu czerwonego wina. Podczas tego procesu rozgniecione jagody winogron moczą się w soku, aby wydobyć związki fenolowe i zintensyfikować kolor. Jest to również okres, w którym wina czerwone nabierają swojej struktury i smaku. Niektórzy winiarze używają enzymów, aby zwiększyć wydajność soku poprzez macerację winogron. Dodanie Pectic Enzyme do moszczu na etapie kruszenia pomoże zapobiec problemom spowodowanym przez pektyny podczas butelkowania.
Aby określić, czy winogrona są gotowe do fermentacji, zmierz poziom cukru i kwasu w każdej partii. Ogólnie rzecz biorąc, winiarz powinien codziennie monitorować hydrometr. Fermentacja powinna być zakończona, gdy 70% cukru rozpuści się w winie. Ten etap może trwać dłużej, jeśli używasz dzikich drożdży i fermentujesz w niskiej temperaturze. Niektórzy zaawansowani winiarze preferują również odciśnięcie pozostałości skórki i miąższu za pomocą tłuczka do ziemniaków, ale te kroki nie są obowiązkowe.
Podobne tematy
Zostaw Odpowiedź