Wino domowe – najważniejsze informacje dla początkujących

wino domowe

Wino domowe może być przepysznym napojem. Przygotowanie go może być prostsze, niż się wydaje, należy jednak ściśle przestrzegać pewnych wskazówek. Treść tego artykułu ma za zadanie dostarczyć cenne wskazówki pomocne w sporządzaniu receptury po raz pierwszy.

Wino domowe – jakie akcesoria należy posiadać, by jego przygotowanie było możliwie?

Wbrew pozorom przygotowanie wina na własną rękę nie wymaga posiadania profesjonalnego sprzętu. Dzięki temu swoich sił w przygotowywaniu tego pysznego napoju może spróbować każdy.

Wino domowe – przydatne akcesoria

Aby możliwy być proces fermentacji, można skorzystać zarówno z gąsiora, jak i specjalnego balonu ze szkła, ale również zwykłych słoikach fermentacyjnych. Jednym ze specjalistycznych akcesoriów, które trzeba koniecznie posiadać, by przygotować wino to rurka fermentacyjną. Przedmiot ten służy do odprowadzania CO2, ale również zabezpieczania przygotowanego roztworu przed m.in. owadami. Na sam koniec potrzebne mogą się okazać takie przedmioty, jak rurka do ściągania wina, jak również butelki wraz z nowymi korkami gdzie napój będzie przelewany. Warto również zainwestować w preparaty pozwalające m.in. na odkażanie butelek. W tym celu można zdecydować się na zakup pirosiarczanu sodu, a także spirytusu.

Wino domowe – składniki

Wśród innych istotnych rzecz można wymienić również substancje wchodzące w skład przygotowywanej receptury. Można do nich zaliczyć pektoenzym, odpowiednio dobrane drożdże winiarskie w zależności od koloru wykorzystanych owoców, a także mocy, jaką będzie miał przygotowywany roztwór. Aby drożdże mogły się odpowiednio namnożyć konieczne będzie wykorzystanie pożywki. Podczas przygotowania wina wykorzystana zostanie również woda oraz cukier lub syrop cukrowy. Wino domowe wymaga również przygotowania określonych owoców. Przykładowo wino z dzikiej róży (więcej możesz się o nim dowiedzieć w tym miejscu: https://naszewino.pl/wino-z-dzikiej-rozy) należy przygotować z owoców z dzikiej róży.

Wino domowe – jak wygląda proces jego przygotowywania?

Na co zwrócić uwagę podczas przygotowywania moszczu?

Choć przygotowanie domowego wina może okazać się relatywnie prostym procesem, konieczne jest uzbrojenie się w sporą dozę cierpliwości. Pierwszym etapem będzie przygotowanie moszczu owocowego. Można przygotować wino z dzikiej róży, winogrona, jeżyn, gruszek, a nawet truskawek. Owoce powinny być odpowiednio drylowane, rozdrobnione i zmiażdżone. Należy również pozbyć się wszelkich gałązek. Na tym etapie konieczne będzie użycie pektoenzymu i zostawienie owoców w takiej formie do kolejnego dnia. Następnie będzie można przejść do procesu fermentacji. Aby odpowiednio przygotować moszcz konieczne będzie użycie wody, cukru.

Jak wygląda proces fermentacji?

Uzyskanie odpowiednich proporcji i wlanie całości do gąsiora pozwala na rozpoczęcie fermentacji poprzez dodanie drożdży oraz pożywki. Na sam koniec dolana zostanie woda, a naczynie zamknięte korkiem zawierającym rurkę. Całość powinna być pozostawiona w ciepłym, a zarazem bezpiecznym miejscu. Kolejnym etapem będzie zlewanie wina. Osoby, które pragną szybkich rezultatów, powinny postawić na wina lekkie. Wtedy można to zrobić już po 3-5 tygodniach.

Wino domowe – pozbywanie się osadu, dojrzewanie i odsączanie

Po pozbyciu się osadu należy odczekać kilka tygodni. To dobry moment na ewentualne dosłodzenie napoju. Proces można powtarzać do momentu, w którym nie będzie pojawiał się osad. Następnie konieczne będzie przeczyszczenie gąsiora. W tym momencie rozpoczyna się dojrzewanie winna. W przypadku wina lekkiego proces ten może trwać jedynie miesiąc. Następnie wino domowe może wymagać sklarowania. Nie zawsze ten proces jest konieczne, lecz gdy zajdzie taka potrzeba można to zrobić z wykorzystaniem lejka. Po wykonaniu tej czynności wino domowe może być przelewane do butelek. Należy je układać w pozycji leżącej.

Lekażakowanie wina – o czym warto pamiętać?

Wino domowe powinno być przechowywane w dość niskiej temperaturze ok. 10 stopni Celsjusza. Odpowiednie przechowywanie jest niezwykle istotne. W przypadku niektórych win proces leżakowania trwa nawet kilka lat, a pozostawienie butelek we właściwych warunkach pozwoli na uniknięcie zepsucia się trunku. Po odczekaniu odpowiedniej ilości czasu wino powinno być gotowe do spożycia.



Podobne tematy

Zostaw Odpowiedź

Zostaw Odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *