Kiedy robisz bitą śmietanę, najlepiej sprawdza się duża trzepaczka, dzięki czemu ubijanie śmietany zajmie mniej czasu. Mniejsza trzepaczka też się nada, ale jeśli będziesz pracować szybko, bita śmietana stanie się ziarnista lub zsiadła. Dobrze sprawdza się średniej wielkości trzepaczka, np. balonowa. Bita śmietana powinna mieć gładką konsystencję i trzymać kształt laleczki, gdy jest nakładana łyżką.
Dla najbardziej stabilnej bitej śmietany umieść miskę i trzepaczkę w lodówce lub zamrażarce na co najmniej 10 minut. Nie należy nadmiernie ubijać śmietany, ponieważ mieszanina stanie się grudkowata. Ponadto, możesz chcieć schłodzić śmietanę przed podaniem, ponieważ będzie ona lepiej ubijana i pozostanie bardziej stabilna, gdy będzie schłodzona. Po ubiciu, przechowuj w szczelnym pojemniku w lodówce. Możesz ją przygotować do 2 dni naprzód, ale najlepiej użyć jej w dniu, w którym została zrobiona.
Ciężka bita śmietana ma wyższą zawartość tłuszczu i jest najlepsza do polewania ciast i kremówek. Jednak zwykła bita śmietana będzie działać równie dobrze. Możesz nawet użyć słoika do robienia bitej śmietany, jeśli chcesz zrobić mniejszą lub większą partię. Jest to również wygodny sposób na przechowywanie resztek bitej śmietany i spożywanie jej od razu. Podczas gdy nie jest konieczne, aby użyć słoika mason, to będzie znacznie łatwiejsze, aby gałki go do indywidualnych porcji i przechowywać w lodówce.
Możesz również użyć ciężkiej bitej śmietany do tworzenia lżejszych bitej śmietany. Jeśli używasz zimnej ciężkiej śmietany, będzie ona ubijała się znacznie łatwiej. Ciepła śmietana nie jest bitą śmietaną, więc pamiętaj o tym, gdy robisz zakupy ciężkiej bitej śmietany. Aby uzyskać lekką, puszystą bitą śmietanę, umieść ją w lodówce lub zamrażarce na 30 minut. Podczas ubijania śmietany, używaj średnich lub wysokich prędkości. W przeciwnym razie, będzie się zapadać i flop.
Jedynym innym składnikiem, który jest absolutnie niezbędny do wykonania bitej śmietany jest ciężka bita śmietana. Odrobina ekstraktu waniliowego może wzmocnić smak bitej śmietany i sprawić, że będzie ona bardziej atrakcyjna dla Twoich kubków smakowych. Jeśli szukasz prostego przepisu na domową bitą śmietanę, nie szukaj dalej. Proces jest prosty i będzie wykonany w krótkim czasie. Podczas gdy łatwo jest zrobić partię domowej bitej śmietany w domu, będzie ona smakować jeszcze lepiej niż kupiona w sklepie bita śmietana.
Bita śmietana jest doskonałym dodatkiem do deserów. Delikatna konsystencja i lekki smak śmietany sprawiają, że jest ona pysznym dodatkiem do niemal każdego deseru. Dodaj wanilię, cynamon lub kakao w proszku, aby nadać bitej śmietanie specjalny charakter. Możesz również aromatyzować swoją bitą śmietanę różnymi przyprawami, takimi jak gałka muszkatołowa czy przyprawa do dyni. Z pewnością będzie to hit wśród Twoich gości. Więc, zacznij i ciesz się!
Blateralny blender działa szybko i możesz zrobić bitą śmietanę w 30 sekund lub mniej. Wiele blenderów stołowych, takich jak blender Vitamix, ma zmienne ustawienia prędkości, więc możesz zacząć od niskiej i zwiększyć prędkość, aby dodać powietrze. Następnie stopniowo zwiększaj prędkość do najwyższego ustawienia i ubijaj, aż uzyskasz gęstą i puszystą bitą śmietanę. Dobry blender powinien potrzebować od 10 do 20 sekund, aby ubić partię bitej śmietany.
Podobne tematy
Zostaw Odpowiedź