Młynek do zboża to narzędzie, które miele ziarno na mąkę. Twarde kawałki ziarna są usuwane, pozostawiając pozostałą mąkę z najwyższą wartością odżywczą. Proces ten powoduje jednak powstawanie pyłu, dlatego najlepiej jest upewnić się, że leje na ziarno ściśle do siebie przylegają. Aby nie powstały żadne szczeliny, można użyć masy uszczelniającej lub środka uszczelniającego.
Istnieje kilka rodzajów młynków do zboża. Są modele na korbę ręczną i wersje elektryczne. Wybierz taki, który jest łatwy w użyciu i ma możliwość regulacji stopnia rozdrobnienia. Elektryczne młynki do zboża można podłączyć do prądu i mają wiele ustawień grubości. Upewnij się, że jest on łatwy do czyszczenia, szybki i prosty w obsłudze. Możesz również zdecydować się na młynki udarowe, które wykorzystują koncentryczne pierścienie lameli ze stali nierdzewnej do rozdrabniania ziaren.
Świeżo zmielone jagody pszenicy są doskonałym źródłem błonnika i białka. Zawierają również żelazo oraz kilka innych witamin i minerałów. W porównaniu z mąką kupioną w sklepie, świeżo zmielone jagody pszenicy zachowują więcej składników odżywczych. Ponadto, jagody te mogą być przechowywane w chłodnym i suchym miejscu przez lata.
Wybierając wysokiej jakości młynek do zboża możesz zaoszczędzić pieniądze i czas. Możesz wybrać rodzaj mąki, którą chcesz, od najdrobniejszej do najgrubszej. Oznacza to, że nie będziesz musiał zadowalać się zwykłymi mąkami, które można znaleźć w sklepach spożywczych. Możesz również uzyskać szeroką gamę różnych rodzajów mąki poprzez mielenie własnych ziaren.
Podstawowe elementy młynka do zboża to drewniany lej i wałki. Lej może być wykonany z drewna lub tworzywa sztucznego, ale musi być wystarczająco duży, aby pomieścić ziarno i zapobiec przepełnieniu. Lej powinien mieć również podstawę, która służy jako prowadnica dla ziarna, dzięki czemu pozostaje ono na swoim miejscu. Rolki muszą być zamontowane na podstawie, aby mogły uchwycić ziarno.
Zanim zaczniesz robić swój własny młynek ręczny, zastanów się nad zaangażowaniem czasowym, jakie jesteś gotów podjąć. Ważne jest, abyś był pewien, że będziesz miał czas i środki, aby ukończyć projekt. Poświęcenie czasu na wykonanie młynka do zboża jest warte zachodu. Jest to również świetny sposób na przygotowanie się na sytuacje awaryjne, jeśli jesteś gotowy na długą drogę.
Zanim rozpoczniesz mielenie, upewnij się, że Twoje ziarno jest dokładnie wysuszone. Możesz to zrobić za pomocą dehydratora lub światła słonecznego. Można też kupić wstępnie wypłukane ziarna. Musisz jednak upewnić się, że ziarno jest wolne od wszelkich zanieczyszczeń, które mogą zatkać Twój młyn.
Podobne tematy
Zostaw Odpowiedź